eintopf

Ostatnio udało mi się namówić mamę, żeby pozwoliła mi na obiad przyrządzić zupę, którą zwiemy eintopf. Z języka niemieckiego oznacza to “jeden garnek”. Przygotowaniem przypomina trochę grochówkę strażacką i również opiera się na grochu, w efekcie końcowym smakuje jednak całkiem inaczej. A kiedyś obiecałam podzielić się własną kuchnią z jednym z blogerów, których na prawdę lubię, więc właśnie Jemu dedykuję ten przepis. Blog Smacznego Turysty

Na pisaniu przepisów się nie znam, z resztą nie wiem nawet jakie były konkretne ilości każdego składnika. Śmiałam się kiedyś, że przepis mojej mamy wyglądałby tak: na oko cebuli, do tego trochę kiełbasy. A teraz, kiedy przychodzi mi samej napisać ile czego dałam, to sama mam z tym problem.

Eintopf

 

Składniki:

0,5 kg grochu

kości lub kostki bulionowe

woda

niecałe 0,5 kg kiełbasy śląskiej lub jakiejś podobnej

niecałe 0,5 kg boczku

cebula

2 ziemniaki

kiszona kapusta

sól, pieprz i przyprawy

Przygotowanie:

Na początku trzeba zanurzyć groch w wodzie na noc żeby zmiękł.

Przygotowujemy wywar z kości lub bulion z kostek rosołowych jako podstawę do zupy. Następnie płuczemy groch i wrzucamy go do wrzącego wywaru. Gotujemy aż groch będzie miękki, w moim przypadku było to odrobinę ponad pół godziny. W tym czasie kroimy kiełbasę śląską i boczek w kostkę, podsmażamy z cebulą na patelni. Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze części. Wrzucamy wszystko do zupy i znów gotujemy.

Następnie, kiedy ziemniaki całkiem zmiękną, bierzemy kiszoną kapustę, siekamy ją troszeczkę, aby nie było zbyt długich kawałków. Dorzucamy do zupy, mieszamy, zostawiamy na moment żeby całość zyskała smak kiszonej kapusty. W zależności od tego jak kwaśna jest kapusta, trzeba dodać różne jej ilości. Im słodsza – tym więcej. Na koniec doprawiamy zgodnie z własnym gustem.

Najlepiej jeść z kromką chleba.

Smacznego!

Przepis jest na 3-4 porcje. W mniejszej ilości ciężko jest go przygotować. Zawsze można po ostygnięciu wstawić do lodówki i podgrzać następnego dnia – smakuje równie dobrze.

FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail